Product Manager
Emma Kaukoranta

Luupin sarjassa "vierailuja nuorten, ammatissa toimivien kelloseppien ja mikromekaanikkojen työpaikoilla" tapaamme tällä kertaa Emma Kaukorannan Retadan Oy:stä. Retadanissa hän on ollut kohta kaksi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli Oskar Lindroos Oy:n kello- ja kultasepänliikkeessä sekä huollossa. Kelloseppäkoulusta hän valmistui 2010.

Emma Kaukoranta, miten sinusta tuli kelloseppä?
Siinä kävi niin kuin usein myöhemminkin, että yksi asia johti toiseen. Olin miettimässä hakeutumista ammatilliseen koulutukseen ja toisaalta lopettelemassa sitä mitä olin tehnyt yli kymmenen vuotta. Olin nimittäin harrastanut aktiivisesti kamppailu-urheilua ja osallistunut kilpailuihin lajissani, japanilaisessa Taidossa.
Retadan Oy

Retadan Oy on perustettu vuonna 1993. Se tuo TAG Heuer, Zenith, Raymon Weil, Gucci, Maurice Lacroix ja Versace tuotemerkkien kelloja Suomeen ja Baltian maihin sekä vastaa niiden toimivuudesta.

Retadan on myös TAG Heuer tuotemerkin silmälasikehysten ja aurinkolasien sekä Versace Precious Itemsin ja Cuccin korujen maahantuoja.

Retadan Oy:n liikevaihto vuoden 2013 maaliskuussa oli 5,15 miljoonaa euroa, sen kasvu edellisvuoteen nähden oli 28,10 %. Retadanin palveluksessa on yhdeksän henkilöä, heistä viidellä on kellosepän koulutus.

Retadan järjestää myös kellomerkkeihinsä liittyvää koulutusta. Kouluttajina toimivat sen oman henkilökunnan jäsenet tai kellotehtaiden edustajat.

Jossakin vaiheessa minusta oli alkanut tuntua, että olin tilanteessa, jossa kaikki ympärilläni tekivät koko ajan jotain fyysistä ja suuntautuivat vain omiin suorituksiinsa. Aloin kaivata muuta.

Olin aina tehnyt jotakin käsilläni, mutta mekaniikka ei ollut minulle lainkaan tuttua. Ja kun olin miettimässä ammatillista koulutusta joku ehdotti, että entä jos ryhtyisit kellosepäksi. En tiennyt ammatista juuri mitään, mutta ryhdyin ottamaan selvää ja se alkoikin kiinnostaa. Kun sain tietää enemmän Kelloseppäkoulusta ja siellä opiskelusta, niin siitäpä vasta kiinnostuinkin.

Pääsykokeet ja niissä tehtävät soveltuvuustestit tuntuivat hienolta. Muistan miettineeni, että jos tulen valituksi, niin silloinhan voin ajatella, että pärjään koulussa ja sovin alalle. Ja sehän on mahtavaa, ei tarvinnut tehdä päätöstä ilman perusteita. Jos olisin vain kirjoittanut vastauksia kysymyksiin ja tullut niiden pohjalta valituksi, niin eihän se olisi kertonut mitään minun sopivuudestani.

Sattui vielä niin hauskasti, että kesällä kun tiesin jo päässeeni Kelloseppäkouluun, voitin oman lajini henkilökohtaisen ottelun Euroopan mestaruuden. Ja saatoin siis oikein hyvin 'jäädä siitä eläkkeelle', nauraa Emma. Hän kertoo harrastaneensa Taidoa sen jälkeen vain vähän ja satunnaisesti.

lue lisää