Viisitoista Kelloseppäkoulusta valmistunutta tarkkuustyöntekijää tekee tulosta yrityksessä, joka palkittiin Tasavallan presidentin tämän vuoden kansainvälistymispalkinnolla huimasta kehityksestään.
Helsingin Pitäjänmäellä toimiva BlueFors Cryogenics Oy on yritys, joka on muutamassa vuodessa tehnyt huikean nousun superjäähdyttimien eli kryostaattien valmistajana. Siitä on tullut johtava tekijä niiden valmistuksessa koko maailman mitassa. Tällä hetkellä noin joka toinen maailmalla käytössä oleva superjäähdytin on BlueFors Cryogenicsin valmistama ja lähes kaikki yrityksen tuotteet menevät kansainvälisille markkinoille. Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on yli 95 %. Ala on kovassa kasvussa. BlueFors on ollut keksinnöllään yhtenä tekijänä luomassa tätä kasvua ja onnistunut ottamaan siitä hyvän osan.
Vaikka yrityksen menestys on tähänkin asti ollut huomattavaa, sen tulevaisuuden näkymät voivat esimerkiksi kvanttitietokoneiden kehitystyön edetessä olla vielä huikean paljon laajempia. BlueFors toimii myös matalien lämpötilojen ja nanoelektroniikan mittausjärjestelmien kehitysyhtiönä, mutta sen materiaalisen tuotannon ydin on korkealaatuisten superjäähdyttimien valmistuksessa.
Monet BlueForsin valmistamien kryostaattien osat ovat reippaasti mikro- tai nanotasoa suurempia, vaikka jäähdyttimiä käytetäänkin paljon juuri nanoteknologisessa tutkimuksessa. Niiden laatu, toiminta ja käyttöalue edellyttävät kuitenkin tinkimätöntä tarkkuustyötä niitä valmistettaessa – ja se puolestaan edellyttää työn mukaista koulutustasoa. Myös yrityksessä tehtävässä tuotekehityksessä tarvitaan tarkkuustyöhön koulutettuja tekijöitä.
Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa on kaiken kaikkiaan viisitoista Kelloseppäkoulusta valmistunutta työntekijää. He muodostavat peräti 25 % eli neljänneksen yrityksen henkilökunnasta. Luuppi tapasi heistä kymmenen, Timon, Nikon, Ronyn, Jessen, Raimon sekä Vilhelmin, Mikon, Karon ja kaksi Villeä BlueForsin toimitilassa Pitäjänmäellä. Lue lisää >
Kaikki alkoi vasta runsaat kymmenen vuotta sitten. Ensin oli vain kysymys: olisiko mahdollista kehittää superjäähdytin eli kryostaatti, joka yltää lähelle absoluuttista nollapistettä eli -273,15 celsiusastetta, mutta toimii automatisoidusti, on ehdottoman luotettava ja helppokäyttöinen? Tämä kysymys alkoi vaivata hollantilaista tekniikan tohtoria Rob Blaauwgeersia, joka tuli tehneeksi asian tiimoilta merkittävän innovaation osana ultramataliin lämpötiloihin liittyvää tutkimustyötään Aalto-yliopiston Otaniemen kylmälaboratoriossa.
Lue lisää >
Teksti: Liisa Kunttu | Kuvat: Ville Hänninen ja Heikki Kunttu | toteutus: monimediatoimisto KUTOMO |