NUMERO 1/2016

Puu kahden nykytaiteilijan materiaalina

Ranskalainen, algerialaistaustainen Kader Attia on tehnyt yhteistyössä senegalilaisten ja kamerunilaisten käsityöläisten kanssa sarjan puisia veistoksia jotka esittävät kasvoista vammautuneita miehiä. Veistosten lähtökohtana ovat olleet valokuvat ensimmäisessä maailmansodassa vakavasti kasvoihin haavoittuneista sotilasta. Monet heistä olivat kotoisin Ranskan afrikkalaisista siirtomaista. Veistokset ovat osa Kiasman Eri mieltä näyttelyä. Attia haluaa käsitellä vamman korjaamisen ja vamman poistamisen (alkuperäiseen palaamisen) kulttuurisia eroja. Hän haluaa että kolonialismin luomia vammoja ei unohdeta. Teoksillaan hän pyrkii muistamaan ja parantamaan.

 

Suomalainen Camilla Vuorenmaa on kehittänyt tekniikan, jossa yhdistyy puuhun kaivertaminen ja maalaus. Taiteilija sai vuonna 2015 Suomen taideakatemian palkinnon. Siihen liittyvässä näyttelyssä, Espoon Emmassa, on esillä muun muassa naisen kasvoja esittävä Polttopiste niminen puukaiverrusmaalaus. Taiteilija poimii aiheensa aikakauslehdistä, kirjoista ja itse ottamistaan valokuvista. Historialliset valokuvat, erityisesti sotakuvat, ovat myös antaneet vaikutelmia moniin teoksiin.

Camilla Vuorenmaa on valmistunut vuonna 2005 Kuvataideakatemiasta. Hänet on palkittu aiemmin mm. Charlottenborgin kansainvälisellä yksityisnäyttelypalkinnolla.


Kutomonportin toimitus: Liisa ja Heikki Kunttu
Valokuvat: Heikki Kunttu
Julkaisija: monimediatoimisto KUTOMO